Ήλιος και Δέρμα

Ήλιος και Δέρμα

Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με άφθονο ήλιο. Όσο θετική είναι η επίδραση του ηλίου στο δέρμα μας, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη προστασίας από αυτόν.

Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις του ηλίου;

  • Η σημαντικότερη επίδραση του ήλιου είναι η πρόσληψη βιταμίνης D. Συντίθεται σε ποσοστό 90%, βοηθώντας στη απορρόφηση του ασβεστίου και κατά συνέπεια τη μείωση των μυοσκελετικών προβλημάτων.
  • Κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι στις χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια τα ποσοστά εμφραγμάτων είναι μειωμένα.
  • Επαναφέρει το σμήγμα στα φυσιολογικά επίπεδα επιδρώντας θετικά σε περιπτώσεις ακμής, καθώς καθαρίζει το δέρμα από μικρό οργανισμούς και βακτήρια.
  • Βελτιώνει τη διάθεση. Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους μικρό οργανισμούς. Η με μέτρο έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών δηλαδή που σχετίζονται με τη χαρά και τη καλή διάθεση.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις του ηλίου;

  • Η πιο άμεση και δυσμενής συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας είναι το έγκαυμα και το ερύθημα. Οφείλεται σε διαστολή των αγγείων προκαλώντας κνησμό και πόνο.
  • Άλλες αρνητικές συνέπειες που εμφανίζονται άμεσα είναι οι φωτοδερματοπάθειες, φωτοευαισθησία και πανάδες.
  • Πολλές βλαπτικές επιδράσεις, που είναι και οι πιο σοβαρές, εμφανίζονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της χρονιάς έκθεσης στον ήλιο. Αυτές είναι οι ευρυαγγείες, οι δυσχρωμίες, οι υπερκερατώσεις, οι βλάβες των αγγείων κ.α.

Μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο;

Για να ωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις του ηλίου και να προφυλαχτούμε από τις αρνητικές, θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Το βασικότερο είναι η χρήση του αντιηλιακού. Ο περισσότερος κόσμος, και ειδικά ο αντρικός πληθυσμός, το θεωρεί περιττό, ιδίως το χειμώνα και τις συννεφιασμένες μέρες. Είναι εξίσου σημαντικό, διότι η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και απορροφάται από την επιδερμίδα. Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση ανάλογα με το φωτότυπο, την εποχή, το επάγγελμα και την χώρα. Πλέον τα αντηλιακά που υπάρχουν στο εμπόριο είναι αναρίθμητα. Η επιλογή του δεν είναι ορθή, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να κατανοήσουν τους όρους εκείνους που εξηγεί τη χρήση τους. Ένα σωστό αντιηλιακό θα πρέπει να προστατεύει ταυτόχρονα από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία.

Στις ετικέτες των αντηλιακών αναγράφεται ο όρος SPF. Προϊόντα με δείκτη προστασίας κάτω από 6 δε θα πρέπει να προτιμώνται. Δείκτες προστασίας άνω των 50 δε προσφέρουν επιπλέον προστασία.

Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στους ειδικούς ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν.