Αύξηση του ενδιαφέροντος για την πλαστική χειρουργική σε ηλικίες 55 ετών και άνω (baby boomers)

Αύξηση του ενδιαφέροντος για την πλαστική χειρουργική σε ηλικίες 55 ετών και άνω (baby boomers)

Face lifts, μεταμόσχευση μαλλιών, πωγωνοπλαστική, liquid facelift, Βοtox, Μεσοθεραπεία αυτοΐασης, διαμόρφωση προσώπου και σώματος και ενέσιμα χειλιών και προσώπου αποτελούν ένα μέρος των θεραπειών που αναζητούν οι ασθενείς ηλικιών 55 και άνω. Είτε σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την χαμένη τους νιότη είτε διότι προσπαθούν να επανενταχθούν στον κόσμο των ραντεβού και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το American Society of Plastic Surgeons.

Κατά προσέγγιση περισσότερα 50.000 αισθητικές επεμβάσεις και θεραπείες έλαβαν χώρα σε Αμερικανούς άνω των 55 το 2018 συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

“Οι Αμερικανοί της ώριμης ηλικίας είναι γεμάτοι ζωντάνια και ζουν τη ζωή τους στο έπακρο και θέλουν η εμφάνιση τους να αντανακλά το πως νιώθουν” είπαν ο Δρ. Άλαν Ματαράσσο, πρόεδρος του οργανισμού (American Society of Plastic Surgeons).

Περισσότερες από 4.2 εκατομμύρια αισθητικές παρεμβάσεις έγιναν το 2018, συμπεριλαμβανομένων 381.000 χειρουργικές επεμβάσεις και 3.8 εκατομμύρια μικροεπεμβατικά  χειρουργεία.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μεταμόσχευση μαλλιών, αύξηση 18%
  • Ενέσιμα χειλιών, αύξηση 5%
  • Λιποαναρρόφηση και αυξητική μαστού, αύξηση 4%
  • Βοtox και ενέσιμα προσώπου, αύξηση 3%

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες τα δύο τρίτα των facelifts γίνονται σε άτομα ηλικίας 55 και άνω, μαζί με άνω βλεφαροπλαστική, forehead lift και ενέσιμα χειλιών.

Οι αριθμοί που αναφέρονται πιο  πάνω εκφράζουν και την πραγματική εικόνα στο ιατρείο του Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη σε Ελλάδα και Κύπρο.

“Οι άνθρωποι φροντίζουν περισσότερο τους εαυτούς τους, κάνουν διατροφή, γυμνάζονται, συμβουλεύονται το γιατρό όταν τους απασχολεί η υγεία τους” αναφέρει ο Leipziger, διευθυντής της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο Νorth Shore University Hospital in Manhasset, NY.

“Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και θέλουν να φαίνονται τόσο όμορφοι όσο νιώθουν. Θέλουν να δείχνουν τόσο νέοι όσο νιώθουν οι ίδιοι ότι είναι.”

Ακόμη, η πλαστική χειρουργική έπαψε πλέον να θεωρείται ως ταμπού η ως ματαιότητα των μεσηλίκων, όπως πίστευαν οι προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με τον Matarasso.

Οι κοινωνικές επιρροές έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε όλα όσα αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα η αύξηση των κοινωνικών δικτύων (Instagram, Facebook) και των ιστοσελίδων γνωριμιών είχαν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι άνω των 55 να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τον Leipziger.

“Έχω πολλούς ασθενείς οι οποίοι έρχονται σε εμένα είτε έπειτα από ένα διαζύγιο είτε μετά από απώλεια ενός συντρόφου. Θέλουν σιγά σιγά να επανενταχθούν στην διαδικασία του φλερτ και των ραντεβού. Κοιτάνε στο καθρέφτη και συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για τους ίδιους, για να δείχνουν καλά.” σύμφωνα με τον Leipziger

“Θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση τους απλά για να μπορούν να νιώσουν καλύτερα και να γνωρίσουν κόσμο.”

Οι αλλαγές στην οικονομία και την εργασιακή αγορά στην Αμερική αποτελούν επίσης τεράστιο ενδιαφέρον για τους μεγαλύτερους Αμερικανούς, σύμφωνα με τον Matarasso.

“Δεν μένουμε πια σε μια δουλειά για την υπόλοιπη ζωή μας και είτε μας αρέσει είτε όχι η πρώτη εντύπωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.” είπε. Εάν κάποιος μετακομίζει συχνά, είτε για οικονομικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους είναι ακόμη πιο πιθανό να τον ενδιαφέρει πολύ η εξωτερική του εμφάνιση.”

Τελικά, οι άνθρωποι μπορεί να αναζητούν την πλαστική χειρουργική διότι πλέον έχουν πολλές δυνατές επιλογές, και με τις νέες τεχνολογίες έχει αυξηθεί πολύ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον Matarasso.

“Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πλαστική χειρουργική εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον, έχει αλλάξει” είπε. “Εάν κάναμε αυτή τη συζήτηση το 2000 θα μιλούσαμε αποκλειστικά για χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα έχουμε τα αναίμακτα (minimally invasive) χειρουργεία και τις μη επεμβατικές τεχνικές.”

Παρόλα αυτά, η παραδοσιακή πλαστική χειρουργική είναι ακόμα χειρουργική και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα ρίσκα ειδικά εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

“Το κλειδί είναι να έχεις υγιείς ασθενείς χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας.” σύμφωνα με τον  Matarasso, αλλά πάνω απ’ όλα όπως αναφέρει ο Δρ. Ανδρέας Ιωαννίδης οι αλλαγές που προτείνονται και γίνονται θα πρέπει να αντανακλούν και να ικανοποιούν τις ανάγκες κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά. Το motto του ιατρικού μας χώρου σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Δρ. Ανδρέα Ιωαννίδη είναι ότι ‘’οι άνθρωποι θα πρέπει να μεγαλώνουν νεότεροι σε ψυχή και σώμα’’.

Ακόμη πρέπει να σιγουρεύουμε ότι ο ασθενής ακολουθεί τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες που του δίνονται.

“Ο καλύτερος ασθενής στην πλαστική χειρουργική είναι ένας υγιής ασθενής με ρεαλιστικές προσδοκίες, στον οποίο μπορούμε να κάνουμε μια λεπτομερή χειρουργική επέμβαση η οποία συμπεριλαμβάνει συνειδητοποίηση των προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών οδηγιών.

References

  1. Thompson D. (2019) Lonely Baby Boomers Driving Surge in Plastic Surgery. Health Day